Daniel Buren: Les Deux Plateaux

 

 

 

 

TWO LEVELS INSTALLATION

Les Deux Plateaux, more commonly known as the Colonnes de Buren, is a highly controversial art installation created by the French artist Daniel Buren in 1985–1986. It is located in the inner courtyard (Cour d’Honneur) of the Palais Royal in Paris, France.

As described by the architectural writer Andrew Ayers, “Buren’s work takes the form of a conceptual grid imposed on the courtyard, whose intersections are marked by candy-striped black-and-white columns of different heights poking up from the courtyard’s floor like sticks of seaside rock. … In one sense the installation can be read as an exploration of the perception and intellectual projection of space.”

Although often considered to be “art for art’s sake”, the work replaced the courtyard’s former parking lot and was designed to conceal ventilation shafts for an underground extension of the culture ministry’s premises. Some of the columns extend below courtyard level and are surrounded by pools of water into which passersby toss coins.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s